Savoir-vivre

Które potrawy jemy wyłącznie widelcem?

Choć wzmianki o widelcu można znaleźć już w „Odysei” Homera oraz w Biblii to długo musiał on walczyć o swoje miejsce na stole. Na dworach europejskich i na stołach możnych (arystokracji, szlachty, ale także kupców i bogatszych mieszczan) widelec zaczął się pojawiać dopiero w XIV wieku, a pierwszym miastem, które zasłynęło z jego użycia była Wenecja [1]. Widelec początkowo nie zyskał akceptacji ze strony Kościoła katolickiego, bo za naturalny boży dar służący do jedzenia dość długo uważano ręce.

Niemniej jednak Włosi postawili na swoim, szczególnie że widelec doskonale sprawdzał się przy jedzeniu spaghetti. Do Polski z dużym prawdopodobieństwem przybył on wraz z królową Boną. Powszechnie na stołach gości od zaledwie wieku.

I jeszcze małe sprostowanie, bo nie tak dawno pewien polski polityk obwieścił, że to Polacy uczyli Francuzów jeść widelcem. Nie byli to Polacy a Włosi…

Współcześnie niektóre potrawy jemy wyłącznie widelcem. Poniżej wymieniam je alfabetycznie:

  • Jajecznica
  • Jajka na twardo w majonezie
  • Kotlety mielone
  • Krokiety
  • Nóżki w galarecie
  • Omlet
  • Pierogi
  • Ravioli
  • Sałatki np. grecka, jarzynowa itp.
  • Sardynki i szprotki
  • Spaghetti

Desery

W przypadku niektórych deserów posłużymy się widelczykiem i będzie miał on zastosowanie głównie w przypadku twardych deserów jak np. tarty z owocami na kruchym spodzie czy niektóre ciasta. Widelczykiem zjemy także krojone owoce podane w czarce.

I mała zagadka na koniec jakimi sztućcami poprawnie należy jeść szarlotkę z lodami?

Kto zna odpowiedź proszę niech ją napisze w komentarzu.

Przypisy:

  1. Źródło: http://magazyn-kuchnia.pl/kuchnia_story/1,147728,19033787,widelec-pokretna-historia-diabelskiego-sztucca.html

2 komentarzy do “Które potrawy jemy wyłącznie widelcem?

Skomentuj Maria Pierzchała Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.