Lifestyle

Jakie wino do ryby? Ekspresowy poradnik dla początkujących.

Chyba każdy z nas choć raz w życiu słyszał tę banalną „prawdę”, że białe wino pasuje do drobiu i ryb a czerwone do ciemnego mięsa jak wołowina czy dziczyzna. Otóż niby tak, ale niezupełnie… Kilka dni temu przez bardzo szczęśliwy przypadek trafiłam do winiarni „Odkupienie win” na Żoliborzu Artystycznym w Warszawie i miałam okazję zadać pytanie ekspertowi: jakie wino najlepiej pasuje do ryby, ale zanim zdradzę Wam czego się dowiedziałam to kilka słów teorii a sięgnęłam po nią do magazynu Kuchnia i leksykonu Wino Marty Szydłowskiej. Oto kilka wstępnych zasad:

  • Do ryb gotowanych, takich jak karp, szczupak, okoń, pstrąg, podajemy białe wina markowe, na przykład rieslingi i białe wina burgundzkie [1].
  • Jeśli jest pieczona i z dodatkiem masła, pasują do niej wina obłe i krągłe, jak chardonnay [2]
  • Jeśli jest grillowana i towarzyszy jej oliwa, zaserwujmy do niej wina różowe lub wina z delikatną goryczką, jaką często charakteryzują się włoskie wina białe np. falanghina, greco di Tufo czy vermentino.
  • Jeżeli intensywnie skrapiamy rybę cytryną, wino musi być równie kwasowe – warto wtedy podać np. chablis lub sauvignon blanc.

Oczywiście dobór wina do ryby nie jest decyzją matematyczną, bo kiedy zaczęłam drążyć ten temat to szybko zorientowałam się, że nawet zacne podręczniki na temat win i prestiżowe magazyny kulinarne widzą czasem dobór wina do poszczególnych ryb w dość odmienny sposób. Moim zdaniem to jest tak jak generalnie z gustami i guścikami w kuchni. Jedni lubią zupę pomidorową, drudzy szczawiową a innych odrzuca na widok wątróbki. Dlatego nie pijmy na siłę wina, które kompletnie nam nie odpowiada mimo iż w teorii pasuje do danej ryby czy potrawy. Punktem finalnym ma być zawsze nasza przyjemność, ale nie zaszkodzi poszukać swoich idealnych połączeń w tej kwestii. Jedne będą wydawać się oczywiste jak np. czerwone wino do tuńczyka a inne mniej…

Wracając do mojej wizyty w „Odkupieniu win” i pytania do eksperta jakie wino mógłby polecić mi do ryby to dowiedziałam się, że dobrym kierunkiem będzie wybranie wina z małą ilością tanin. I tu dostałam do degustacji delikatne sycylijskie czerwone wino frappato Tenute Nicosia. Zachwyciłam się nie na żarty! Według mnie genialna rekomendacja np. do dorady.

Przypisy:

[1] M. Szydłowska, Wino. Leksykon, wydawnictwo SBM, Warszawa 2012, s. 224.

[2] Ta zasada i kolejne dwie poniżej pochodzą z artykułu  E. Wieleżyńskiej, Jakie wino dobrać do ryby? Jedzmy ryby dla przyjemności, nie za karę, http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/1,121954,19990322,ryba-nie-tylko-za-kare.html.

Podziel się Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

2 komentarzy do “Jakie wino do ryby? Ekspresowy poradnik dla początkujących.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *